04-06-14

De witte aardbei of ananasaardbei

 

De witte aardbei is niet zo nieuw als sommigen willen laten uitschijnen.  Ze werd rond 1750 ontdekt in Chili.  Zuid-Amerika kende lang niets anders dan witte aardbeien tot in Noord-Amerika de rode aardbei (‘scarlets’) ontdekt werd.  Spontane kruising tussen beide mondde uit in de Fragaria x ananassa die meteen de basis vormde voor de populaire rode aardbeivariëteiten van tegenwoordig.

 

 

 

De witte of albino-aardbei is,tegen alle twijfels in, een echte aardbei die op natuurlijke wijze tot stand gekomen is.  Heel wat van haar DNA vindt men terug in onze huidige aardbeisoorten.  Dat ze niet zo populair is als de rode aardbei komt door de mindere opbrengst.  In top restaurants komt men ze stilaan meer en meer tegen omwille van het fraaie uitzicht en de aparte smaak.  Bij het begin van de 21ste eeuw heeft de Nederlandse aardbeienveredelaar, Hans de Jongh, de huidige versie van de witte Fragaria x Ananassa een boost bezorgd.  De Natural Albinozoals hij ze genoemd heeft, heeft de naam te   danken aan de fris-zoete smaak die aan ananas doet denken.  Het kroontje op de aardbei deed de mensen zon 300 jaar geleden al denken aan het hoedje van de ananas.

 

Kruisbestuiving van de ananasaardbei

De ananasaardbei is niet zelfbestuivend d.w.z. dat er een insect (bv. bij) nodig is en dat deze eerst een zelfbestuivende rode aardbei moet bezocht hebben.  Neem daarom best een rode aardbeisoort die op hetzelfde ogenblik bloeit.  Aanraders zijn hier zeker Elsanta en Lambada.

 

Vergelijk tussen witte en rode aardbei

Witte                                                          Rode

Kleine delicate vrucht                                   Grotere stevige vrucht

Wit met rode zaden                                               Rood met gele zaden

Fris-zoete ananassmaak                                Zoete traditionele smaak

Kruisbestuiving nodig                                   Zelfbestuiver

+/- 100 gram per plant                                 +/- 500 gram per plant

 

Rijpe vruchten van de ananasaardbei herkennen

Het is duidelijk zichtbaar wanneer de rode aardbeien rijp zijn.  Eerst is de aardbei groen, wordt dan wit van kleur om tenslotte mooi rood te eindigen. De ananasaardbeien beginnen als witte vrucht met groene zaadjes. De vrucht wordt steeds ronder en de zaadjes kleuren rood. Als de ananasaardbei een lichtroze gloed begint te vertonen is deze rijp genoeg om te eten. Pluk voorzichtig want de ananasaardbei is veel delicater dan de gemiddelde rode aardbei.

Commentaren

j'apprecie votre site internet et je me permet de mettre un lien vers le mien . n hesitez pas a visiter !

Gepost door: plombier paris | 21-02-15

De commentaren zijn gesloten.