30-04-14

Rodgersia's zijn prachtige bladplanten met een opvallende bloeiwijze

In de rij van de prachtige bladplanten neemt de Rodgersia familie een prominente plaats in.  Daarenboven zijn de grote crèmewitte, roze of rode bloempluimen die hoog boven de bladmassa uitsteken zeer opvallend aanwezig in de bloemenborder.

 Meer en meer geraakt de plantenliefhebber overtuigd van het belang van mooie bladplanten in de border.  Ze zorgen voor een interessante afwisseling en behouden meestal van het vroege voorjaar tot de late herfstdagen voor de nodige accenten.  Rodgersia’s vervullen deze opdracht tenvolle.  Hun groot samengesteld blad waarin de nerven wat dieper liggen dan het bladgroen onderscheiden hen van vele andere bladstructuren.

 Rodgersia’s zijn geen snelgroeiers.  Het kan een paar jaar duren vooraleer de kruipende wortelstokken zorgen voor wat bovengronds volume.  Eens op gang moet je niet verwachten dat ze gaan woekeren.  Indien je toch vindt dat ze teveel ruimte innemen kun je het teveel gewoon afsteken.  De standplaats is zoals bij de meeste planten van groot belang.  Ze houden van een constant vochtige plaats zonder met de voeten in het water te blijven staan.  M.a.w. zorg voor voldoende drainage door in de onderlaag grind in te werken.  In (half-) schaduw voelen ze zich opperbest, maar zelfs op een zonnige plaats overleven ze goed op voorwaarde dat deze voldoende vochtig blijft.  Indien de bodem onvoldoende vochtig blijft zul je dit snel merken aan het indrogen van de bladeren.  Indien ze het naar hun zin hebben zijn het langlevende vaste planten.

 

Een drietal aanraders:

  • Rodgersia podophylla is een forse plant met groot, handvormig samengesteld blad met een doorsnee van 30-50 cm.  Vanuit een punt vertrekken 5 à 7 driehoekige deelbladen die op het uiteinde gelobd zijn.  Het jonge blad is paarsbruin en verkleurt daarna naar groen.  De intensiteit is afhankelijk van de variëteit.  De stevige bloemstengel steekt tot 1 meter boven de bladmassa.
  • Rodgersia aesculifolia heeft eenblad dat sterk lijkt op dat van de paardenkastanje.  De bloemen zijn wit en staan in luchtige trossen.
  • Rodgersia pinnata zorgt voor een stevige plant met fel generfd leerachtig blad.  Er is gelijkenis met R. aesculifolia maar de deelblaadjes zitten meestal in groepen rond de bladsteel.  Bij deze soort wordt door kwekers gewerkt op het donkerder roze van de bloemen.


 

 

 

De commentaren zijn gesloten.