14-07-12

Éénjarige papavers onmisbaar in de gemengde border

 

Papaver somniferum of slaapbol is overweldigend met zijn uitgebreide kleurvariaties.  Eens men ze uitgezaaid heeft in de borders komen ze in grote getale getrouw ieder jaar terug.  Ze wandelen hierbij rond in de plantenborder zodat de tuineigenaar zelf kan bepalen waar ze gewenst zijn of niet.  Een deel bloeit één dag maar er zijn nu al verschillende variëteiten die het meerdere dagen vol houden.  Na de bloei blijven de slaapbollen op zich heel decoratief.

 

 

 

 

Het jonge blad van P. somniferum is heel opvallend door zijn prachtige grijsblauwe kleur.  Op rijke grond halen de planten soms tot 150 cm maar door de slanke bouw storen ze niet in de border.  Wie echter borders op kleur heeft kan verrast worden door het opduiken van paarse bloemen in de gele border of andere. 

Persoonlijk vind ik de pioenbloemige types de mooiste.  Men heeft enkel- en dubbelbloemende.  Sommige hebben gefranjerde ranjes andere zijn gekuifd.  Er zijn er waarvan de randkelkblaadjes geheel zijn en de binnenkelkblaadjes versnipperd alsof men een kartelschaar gebruikt heeft.  In deze is het spectaculair hoe horzels en bijen zich erin vermaken.  Na de bloei blijven de zaaddozen over.  Eens ze aan het rijpen gaan veranderen ze van blauwgrijs naar donkerbruin.  Ondertussen is het blad aan het afsterven en ontsiert de plant.  Daarom verwijder ik dat blad zodat we een decoratief geheel overhouden.

 

Om de bloeitijd van P. somniferum te rekken zaai ik ze op verschillende tijdstippen.  Bij latere inzaai is de plant kleiner evenals de bloemen maar ze blijven toch nog de moeite waard.  Zaai ze niet te dicht want anders ontwikkelen de planten zich onvoldoende.  Indien ze toch te dicht staan is het best ze uit te dunnen.  Zaai ze op een zonnige plaats en liefst wat uit de wind want anders laten ze hun kelkblaadjes sneller los.  Het verplanten van de jonge plantjes breekt hun groei omwille van de penwortel.  Dus op de correcte plaats zaaien is van belang.

 

Alvast succes met het mooie kleurenpallet.

De commentaren zijn gesloten.