27-10-09

Keizerskroon

Fritillaria imperialis (Keizerskroon) is een bolgewas uit de leliefamilie. 

De meestal oranje-rode of gele bloemen, als een kroon op het einde van de bloemstengel, zetten menig plantenliefhebber aan om dit bolgewas in de tuin te halen.  Zelf heb ik meermaals ervaren dat het geen evidentie is op zware kleigrond om er langer dan één jaar van te genieten.  De bollen houden niet van overtollig nat en rotten dusdanig makkelijk weg.  Zand mengen in de plantput, de bol schuin plaatsen om te beletten dat er water blijft staan in de opening aan de bovenzijde, gaf een gedeeltelijke oplossing.  Maar na een drietal jaren was het opnieuw herbeginnen.  Nu pakt ik het anders aan.  Onder de bol leg ik een laagje van een 8 tot 10 cm grint.  Ook boven de bol komt er een laagje van een 5 cm.  De bollen plant ik ruim 20 cm diep.  Ze staan er nu hun derde jaar en dit jaar stelde ik voor de eerste keer vast dat er jonge bolgewasjes ontwikkelden.

Het grint heeft een dubbele functie namelijk goede drainage en daarnaast worden gulzige grondbewoners beter weggehouden.

26-10-09

Sanguisorba een fel onderschatte borderplant

Voor vele tuinliefhebbers komt Sanguisorba over als onbekende plant.  Dit heeft veel te maken met het minimaal gebruik in onze moderne borders.  Het mindere gebruik is allicht een gevolg van het eerdere slordige (wilde) voorkomen van deze plant.  Bij oordeelkundige keuze van zijn buren in de border is Sanguisorba door zijn speciale bloeiwijze en mooie blad een echte blikvanger.

De Nederlandse naam ‘Kleine en grote pimpernel’ is beter gekend dan de Latijnse.

Sanguisorba stelt weinig eisen aan de grond.  We kunnen stellen dat op iedere normale vochthoudende grond deze vaste plant geen problemen heeft.  Zowel in de zon als in halfschaduw komt de plant tot zijn recht. 

Door de ruime keuze in hoogten (van 50 cm tot 2 m) kan men Sanguisorba ofwel vooraan, halfweg of achteraan in de border plaatsen.  De bloeitijd situeert zich in juni, juli.  De witte of roodpaarse bloemen verheffen zich statig boven de bladeren.  Alle soorten hebben fraai geveerd blad met gekartelde deelblaadjes.

De zware bloemaren zorgen ervoor dat na een fikse regenbui de bloemen gaan neerliggen.  Dit kun je echter voorkomen door ze aan te planten naast bloemen die daar geen problemen mee hebben.  Je kunt het evenzeer voorkomen door rijshout aan te brengen.  Dit zal door de bladmassa gemakkelijk verstopt worden. 

 

Een interessante variëteit is ‘Sturdy Guard’.  De bladhoogte is 50 cm en de bloem gaat tot 170 cm.  De bloemkleur is purperrood.  Er bestaat ook een witte die heel bloeirijk is.   

 

 

   

09:02 Gepost door jos in Tuinartikels Pajottenland | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sanguisorba |  Facebook |