26-06-09

Helmbloem van onkruid naar gewaardeerde tuinplant

De helmbloem of Corydalis heeft een hele weg afgelegd om als gewaardeerde tuinplant erkend te worden.  Hiervoor is vooral de Corydalis lutea of gele helmbloem verantwoordelijk.  Dit onkruidje groeit zonder problemen op lichtbeschaduwde oude muren.  In de tuin is het geen lang leven beschoren tenzij dat het zich kan uitzaaien.  De ontdekking in de jaren tachtig in China van de blauwbloeiende C. flexuosa baande de weg naar onze tuinen.  Weliswaar met mondjesmaat maar toch voldoende om onze aandacht te trekken.

 

 

Corydalis lutea 

Standplaats en grond

De meeste variëteiten van de Corydalisfamilie zijn gemakkelijke tuinplanten mits je een licht beschaduwde standplaats met vruchtbare en zeer goed drainerende grond voorziet.  De meest ideale standplaats is langs een koele noordwaarts gerichte muur.  Geen erg als de plantjes in de zomer erg droog komen te staan, als ze maar in de lente voldoende vochtige grond hebben.  Wees niet ongerust over de groeigewoonten van sommige variëteiten van deze plant die zeer vergelijkbaar zijn met deze van speenkruid.  Vroeg in het voorjaar verschijnt het varenachtige kruid waarna de bloei volgt, maar tegen de zomer is er bovengronds niets meer waar te nemen van de plant.  De plant breidt zich spontaan uit via zaad of ondergrondse knolletjes.

 

Enkele soorten

De Corydalis familie kan ingedeeld worden in twee groepen.  De vroege voorjaarsbloeiers met knolachtige wortels en de polvormende vaste planten die later bloeien. 

Bij de vroege bloeiers is C. solidata het meest bekend.  Er bestaan selectie met witte, roze, rode, blauwe en zelfs tweekleurige bloemen.

Corydalis cava (holworel) is in alles wat groter dan de solidata en bloeit iets later.  Deze soort staat graag in de schaduw van bomen en struiken.  Het wortelextract wordt gebruikt tegen stuiptrekkingen en bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Corydalis cheilanthifolia is een zomerbloeier.  De trossen met kleine, heldergele bloempjes brengen heel wat zaad op.  De royale uitzaai degradeerde deze soort al snel tot ‘onkruid’.

 

Corydalis flexuosa werd in 1985 ontdekt in China in het Wenchuan Wolong Natuurreservaat in Sichuan.  De soort kreeg de naam ‘Blue Panda’ omwille van zijn mooie diepblauwe bloemkleur.  Samen met ‘Père David’, ‘China Blue’ en ‘Purple Leaf’, allen kort daarna ontdekt, zorgden ze voor de doorbraak in onze tuinen.

 

 

 

Corydalis flexuosa

 

 

08:29 Gepost door jos in Tuinartikels Pajottenland | Permalink | Commentaren (1) | Tags: corydalis |  Facebook |