19-04-09

Campanula’s voor de rotstuin.

Het geslacht Campanula is door de tuinliefhebber gekend.  Wat echter minder geweten is, is dat een aantal variëteiten het zeer goed doen in de rotstuin.  Ook voor bloembakken, bloemenperken, hanging baskets zijn ze een oplossing.  Je moet natuurlijk een aantal spelregels respecteren om kans op succes te hebben. 

        

  

                   Campanula carpatica                                                         

Bergplant                                                                              

Van oorsprong komen de Campanula’s vooral uit bergachtige streken: de Pyreneëen, de Kaukasus, de Jura, de Alpen, de Karpaten... Dat maakt van hen de ideale rotsplant, al doen niet alle soorten het even goed in een rotstuintje in onze streken.

 

Campanula Alpestris

Kleurrijke klokjes

Campanula of klokjesbloem behoort tot de familie van de Campanulaceae. Het zijn meerjarige planten die elk jaar opnieuw volop bloemen leveren. Zelfs tweemaal per jaar verschijnen de klokjes op voorwaarde dat je de uitgebloeide bloemen verwijdert.

 

Plaats in zon én schaduw

Campanula gedijt zowel in zon als in schaduw. De zon zorgt er wel voor dat de bloemen ietwat verbleken.

Plant Campanula in volle grond of in potten. Als je voor potten kiest, is een goede afwatering belangrijk. Daarom gebruik je best een pot met voldoende drainagegaten. Leg op de bodem eerst een laagje potscherven of hydrokorrels voor je de pot vult met het grondmengsel.

Wat het grondmengsel betreft kies je in het algemeen best een kalkrijke ondergrond. De meeste Campanulasoorten zijn kalkminnend, hoewel enkele expliciet kalkmijdend zijn. Denk daarbij aan Campanula cenisia, excisa en barbata.

 

Water en meststof

Campanula’s zijn sterke planten met een groot recuperatievermogen.  Ze houden niet van uitgedroogde grond.  Giet ze daarom regelmatig maar niet teveel per beurt.  Giet ze ’s morgens want ze houden helemaal niet van afkoelende vochtige grond ’s nachts.  Zoals voor de meeste planten is gieten aan de basis de voorkeur.  Bemesten is alleen nodig tijdens de bloei.

06:52 Gepost door jos in Tuinartikels Pajottenland | Permalink | Commentaren (0) | Tags: campanula |  Facebook |

09-04-09

Zondag 3 mei: bloemenmarkt Don Bosco Halle

8ste bloemen - en plantenmarkt en tuingarnituur in BuSO Don Bosco Halle (Vlaams-Brabant) op zondag 3 mei 2009 tussen 9 en 17 uur op de grote speelplaatsen van de school aan de Lenniksesteenweg 2, 1500 Halle.

 

  • Er is een groot aanbod van éénjarigen en vaste planten, buxussen, cactussen, rotsplanten, bloemschikken, tuingarnituur en tuinideeën. 
  • De opbrengst gaat naar het sociaal fonds van de school ter ondersteuning van kinderen met een financieel moeilijke thuissituatie.
  • Met deelname van ‘VVPV Pajottenland’ en het tijdschrift ‘Hobbytuin’
  • De inkomprijs bedraagt 1, 50 euro (kinderen tot 16 jaar gratis) 
  • Er is een ruime gratis parking. 
  • De oud-leerlingenbond van het BuSO zorgt voor een drank- en eetstand.

·        Info: Jos Walravens – 02/356.13.38. (privé) of via e-mail walravens.jos@skynet.be

·        Uitgebreide info met foto’s van vorige markt op http://www.donboscobuso.be

 

 

08:49 Gepost door jos in Bloemenmarkten | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-04-09

Help mijn bamboe gaat dood

Menig tuinliefhebber heeft, gelokt door de wiegende stokken of het zuiders opwekkend gevoel, bamboe in zijn tuin gehaald.  Maar menig tuinliefhebber heeft zich dat daarna beklaagd, want heel wat bamboesoorten zijn hevige woekeraars.  Dat planten gaan woekeren is niet altijd een probleem, maar bij vele bamboesoorten wel.  Hun uitbreidingsdrang is niet alleen groot, maar ook moeilijk af te stoppen.  Om alle sterke dikke rhizomen van heel wat soorten een halt toe te roepen komt er meestal een stevige schop, een scherpe bijl of zelfs een houweel aan te pas.  Al deze narigheid kan men zich besparen door vóór de aanplant een groeibegrenzing aan te brengen minstens tot op 60 cm diepte en volledig gesloten.  Of misschien nog eenvoudiger door te kiezen voor een niet-woekerende soort.  Fargesia murieliae komt dan zeker in aanmerking.  De variëteit ‘Jumbo’ wordt tot 3 meter hoog en heeft een smal lichtgroen blad.  De variëteit ‘Bimbo’ heeft nog een iets fijner blad en een opgaande groei beperkt tot 1,5 m.  Ze komen beide het best tot hun recht in de halfschaduw.  Op een rijke, vochthoudende grond doen ze het ook goed in de zon. 

 

 

 Fargesia murieliae

 

 F. murieliae soorten hebben nog dit voordeel dat ze tussen 1990 en 2000 gebloeid hebben.  Dit lijkt op het eerste zicht niets speciaals, maar als je weet dat dit pas om de 80 tot 120 jaar gebeurt en voor alle afstammelingen van dezelfde soort in een beperkte tijdspanne gelijktijdig over de ganse wereld, dan kijk je er anders tegen aan.  Meer nog als deze soort na de bloei dan ook doodgaat.  Voor de panda’s was het toen in China een echte ramp.  Sedert korte tijd is nu Fargesia nitida aan de bloei gegaan.  Dit komt omdat bijna alle variëteiten ontstaan zijn uit het zaad dat plantenjager Berezovski in 1886 meebracht vanuit China.

 

Vanwaar dit doodgaan bij de Fargesia familie?  De oorzaak zijn de korte ondergrondse uitlopers.  Door hun beperktheid kunnen ze maar weinig voedsel opslaan.  Bij de bloei en daaropvolgende zaadvorming heeft de plant heel wat voedsel nodig.  Zodanig dat er onvoldoende kracht overblijft om nieuwe scheuten te maken.  Het terugsnoeien van de plant zodra de bloei gaat starten kan hieraan niet verhelpen.  Dit werd vastgesteld bij de bloei van F. murieliae.  Het beste is het gerijpte zaad te gaan zaaien.  Het kiemen neemt van zes tot twaalf weken in beslag. 

   

 Fargesia sp. Jiuzhaigou 1

 

 Als je F. nitida het ook laat afweten kun je hem best vervangen door F. sp. Jiuzhaigou 1.  Deze bamboe zal de eerste 80 tot 100 jaar niet aan het bloeien gaan.  Dat is al een hele geruststelling.  Verder heeft deze variëteit het voordeel dat de schutbladen op de halmen niet blijven zitten.  Ze vallen binnen het jaar af waardoor de kleurige stengels vrij komen.  Bij F. nitida blijven deze schutbladen soms jaren op de plant hetgeen hem een slordig rietachtig uitzicht bezorgd.  F. sp. Jiu wordt ook de rode bamboe genoemd.  De roodverkleuring is het sterkst in de voorjaarszon.  Tijdens de zomer verandert de kleur naar oranjegeel.  In de herfst ontstaan nieuwe, diepgroene halmen.  Met zijn 2 tot 3 meter hoogte is hij ook heel geschikt voor haagvorming.  F. sp. Jiu ‘Genf’ is een selectie die zelfs de 4m bereikt en in het voorjaar diep rood kleurt.  F. sp. Jiu ‘Willumeit 9’ heeft dikkere stengels met doorhangende halmen die van rood naar donkerpurper verkleuren.

 

 

 

 

08:57 Gepost door jos in Tuinartikels Pajottenland | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bamboe |  Facebook |