25-09-08

Planten ruilen

Indien je interesse hebt in het ruilen van planten.  Ik heb er een aantal in aanbieding.  De planten staan reeds meerdere maanden in pot.

Contact via mail: walravens.jos@skynet.be

Een greep uit de aanbieding:

  • Clerodendrum bungei (Pindakaasstruik)(een 30-tal)
  • Leycesteria formosa (een 10-tal)

  •  Strobilanthes atropurpureus (een 30-tal)

 

09:20 Gepost door jos in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ruilen |  Facebook |

21-09-08

Helenium

Helenium: kleurt je tuin in de nazomer

 

Helenium of zonnekruid is een vaste plant die rijkelijk bloeit van juli tot in de late herfst.  Zijn beperkt kleurenpallet geel, bruin, rood en oranje sluit perfect aan bij het nakende herfstgebeuren.  Het bolle bloemhart is een uitverkoren landingsplaats voor bijen, vlinders en andere gevleugelde insecten.  Niettegenstaande er een flink aantal cultivars zijn, vindt men in de tuincentra er slechts een beperkt aantal terug.

 

Helenium autumnale ‘Flammenspiel’

-         Oranje bloemen 

-         Hoogte van 100 cm

Helenium ‘Kanaria’

-         Gele bloem

-         Hoogte van 70 tot 80 cm

Helenium bigelovii ‘The Bishop’

-         Gele bloemen

-         Hoogte van 60 tot 70cm

Helenium ‘Moerheim Beauty’

-         Roodbruine bloemen

-         Hoogte van 100 tot 120cm

De botanische oorsprong van de Heleniums ligt in Noord-Amerika.  Ze werden er ontdekt in vochtige biotopen zoals nat grasland, rivieroevers tot zelfs in moerassen.  Naast H. flexuosum hebben vooral H. autumnale en bigelovii het genetische materiaal geleverd voor het tegenwoordige cultivarbestand.

Zonnekruid is een gemakkelijke plant.  De naam verraadt een standplaats in volle zon. Buiten voldoende vochthoudende en voedzame grond stelt deze zonneklopper geen speciale eisen.  Helenium verdraagt heel goed korte perioden van droogte en houdt helemaal niet van natte winters.  De planten hebben nauwelijks last van schimmel- en virusaantastingen.  De vraatschade door slakken en insecten is miniem.

Zodra het zonnekruid begint te bloeien knip ik ongeveer de helft van de bloemstengels weg.  Dat maakt de plant luchtig en zorgt ervoor dat hij minder snel omvalt.  De afgeknipte bloemen doen het uitstekend in een vaas.  Zelfs de gesloten knoppen komen open en blijven heel lang mooi.

Er zijn cultivars die tot 2 meter hoog worden.  Deze zijn ideaal om achteraan in de border te plaatsen. Deze vaste plant wordt vermeerderd door middel van scheuren.  Doe dit minstens om de drie tot vier jaar want Heleniums verouderen relatief snel.  Het beste tijdstip hiervoor is rond half maart, als de nieuwe groei zichtbaar wordt.

09:27 Gepost door jos in Tuinartikels Pajottenland | Permalink | Commentaren (0) | Tags: helenium |  Facebook |

12-09-08

Lobelia's

Lobeliafamilie is veel meer dan de populaire blauwbloeiende balkonplantjes

 

Lobelia’s doen ons onmiddellijk denken aan de meestal blauwe bloemenzee die een hele zomer lang de bloembakken en hanging baskets opvullen.  Maar naast deze éénjarigen zijn er nog tal van andere lobelia’s die met hun opvallende kleuren de border een speciaal accent geven.  In oorsprong zijn lobelia’s moerasplanten hetgeen hun vraag naar een vochtige grond verklaart.  Nadeel is dat ze geen lang leven beschoren zijn.  Voordeel is dan weer dat ze zich gemakkelijk laten zaaien en opkweken. 

 

Enkele blikvangers:

 

Lobelia siphilitica (Virginische lobelia) met zijn violetblauwe bloemen haalt gemakkelijk 80 cm en is redelijk winterhard.  Mocht de plant de winter niet overleven dan heeft deze zichzelf wel uitgezaaid en heb je volgend jaar deze plant toch nog in je tuin.  Het niet overleven van de plant heeft vooral te maken met de grond.  Deze moet vruchtbaar en vochtig zijn maar tegelijk goed waterdoorlatend.  Ook in pot is deze lobelia een blikvanger.  Lobelia siphilitica alba is de witte variëteit.

Lobelia x gerardii ‘Vedrariensis’ is een cultivar die wat groter wordt dan L. siphilitica, namelijk een kleine meter. De bladeren van deze natuurlijke hybride zijn overgoten met purper en de violette bloemen verschijnen laat in de zomer. De top van de bloei situeert zich vaak in oktober. Dit maakt dat deze plant zeer laat in het seizoen zorgt voor een kleurrijke noot.

Lobelia fulgens ‘Queen Victoria’ is de bekendste cultivar.  Het donkerrode blad gaat zeer goed samen met de zuiverrode bloemen.  De wintervastheid is problematisch.  Het is dus best deze lobelia op het einde van het seizoen op te potten en beschut te overwinteren. 

 Blood Red Dragons Tongues

Lobelia tupa is een bijzondere soort afkomstig uit Chili en ziet er heel anders uit dan de andere.  Het blad is zacht behaard en de zachtrode bloemen zijn dik en vlezig.  Deze lobelia voelt zich het best in volle zon en kan er tot 175 cm hoog worden.  De winterhardheid is beperkt tot –10°C zodat een beschutte standplaats die voldoende vochtig is aan te raden valt.

12:06 Gepost door jos in Tuinartikels Pajottenland | Permalink | Commentaren (2) | Tags: lobelia |  Facebook |