12-09-08

Lobelia's

Lobeliafamilie is veel meer dan de populaire blauwbloeiende balkonplantjes

 

Lobelia’s doen ons onmiddellijk denken aan de meestal blauwe bloemenzee die een hele zomer lang de bloembakken en hanging baskets opvullen.  Maar naast deze éénjarigen zijn er nog tal van andere lobelia’s die met hun opvallende kleuren de border een speciaal accent geven.  In oorsprong zijn lobelia’s moerasplanten hetgeen hun vraag naar een vochtige grond verklaart.  Nadeel is dat ze geen lang leven beschoren zijn.  Voordeel is dan weer dat ze zich gemakkelijk laten zaaien en opkweken. 

 

Enkele blikvangers:

 

Lobelia siphilitica (Virginische lobelia) met zijn violetblauwe bloemen haalt gemakkelijk 80 cm en is redelijk winterhard.  Mocht de plant de winter niet overleven dan heeft deze zichzelf wel uitgezaaid en heb je volgend jaar deze plant toch nog in je tuin.  Het niet overleven van de plant heeft vooral te maken met de grond.  Deze moet vruchtbaar en vochtig zijn maar tegelijk goed waterdoorlatend.  Ook in pot is deze lobelia een blikvanger.  Lobelia siphilitica alba is de witte variëteit.

Lobelia x gerardii ‘Vedrariensis’ is een cultivar die wat groter wordt dan L. siphilitica, namelijk een kleine meter. De bladeren van deze natuurlijke hybride zijn overgoten met purper en de violette bloemen verschijnen laat in de zomer. De top van de bloei situeert zich vaak in oktober. Dit maakt dat deze plant zeer laat in het seizoen zorgt voor een kleurrijke noot.

Lobelia fulgens ‘Queen Victoria’ is de bekendste cultivar.  Het donkerrode blad gaat zeer goed samen met de zuiverrode bloemen.  De wintervastheid is problematisch.  Het is dus best deze lobelia op het einde van het seizoen op te potten en beschut te overwinteren. 

 Blood Red Dragons Tongues

Lobelia tupa is een bijzondere soort afkomstig uit Chili en ziet er heel anders uit dan de andere.  Het blad is zacht behaard en de zachtrode bloemen zijn dik en vlezig.  Deze lobelia voelt zich het best in volle zon en kan er tot 175 cm hoog worden.  De winterhardheid is beperkt tot –10°C zodat een beschutte standplaats die voldoende vochtig is aan te raden valt.

12:06 Gepost door jos in Tuinartikels Pajottenland | Permalink | Commentaren (2) | Tags: lobelia |  Facebook |

Commentaren

Ik zoek een helder roodbloeiende vaste plant om te komen tot rood (......) wit (agapanthus) en blauw (agapanthus)
Heeft u hier tips voor?

Gepost door: h.karsten | 26-09-08

Volgende vaste planten zijn roodbloeiend en gaan goed in combinatie met agapanthus:

- montbretia lucifer
- schizostylus coccinea 'Major'
- penstemon 'Scarlet Queen' (toch wat beschermen in de winter)
- echinacea purpurea 'Fatal Attraction'
- lobelia 'Eulalia Berridge' (wat beschermen in de winter - best om de 2 jaar verplanten)

Ik hoop dat je met deze informatie wat kunt aanvangen. In ieder geval veel succes gewenst.


Jos

Gepost door: jos | 28-09-08

De commentaren zijn gesloten.