27-06-08

Tuinbeelden einde juni

Tot vóór enkele jaren vormden lelies steeds een probleem in mijn tuin.  Niet alleen de leliehaantjes belaagden hen maar vooral verrotten de knollen of werden ze opgepeuzeld.  Vier jaren geleden heb ik resoluut gekozen ze in pot te plaatsen.  En dat lukt wonderwel.  Al die jaren staan ze in hun zelfde pot en in dezelfde aarde.  In de winter blijft de pot gewoon buiten staan.  Zodra ze uitschieten in het voorjaar begin ik met vloeibare meststof te geven en ga ermee door tot een tijdje na de bloei.

IMG_0043

Eremurus of 'Naald van Cleopatra' was bij mij ook geen gemakkelijke klant.  Zand verwerken in de grond volstond niet.  Toen ik steengruis in de grond mengde lukte het plots wel.

IMG_0045
Penstemon 'Rich Ruby' is nog zo'n plant die graag veel vocht heeft maar niet houdt van natte voeten. 
IMG_0054

 

12-06-08

Zomerprogramma VVPV regio Pajottenland

Wie deskundig en gezellig op tuinbezoek wil gaan vindt de geschikte partner bij de VVPV regio Pajottenland.

Voor info omtrent de organisaties kun je terecht op het email adres:

vvpv-pajottenland@hotmail.com bij Els Rammeloo (regio verantwoordelijke)

Het verdere zomerprogramma ziet eruit als volgt:

13 juli 2008             

  Een (hopelijk) mooie zondagmorgen om het domein van Groenenberg (Gaasbeek) te bezoeken, waar op dat moment de verschillende soorten en cultivars Hydrangea op hun mooist zullen zijn.

 Bijeenkomst om 10.00u aan het hek van Groenenberg.

Parkeren kan op de parking van het aan de overkant van de weg gelegen

kasteel van Gaasbeek.

Inschrijven niet nodig.

 

23 augustus 2008

Bezoek aan Amoena, de privé-tuin van Guy Vandesande en Francis Peeters in Hoves bij Edingen. Voor wie wel eens naar Jardins et Loisirs kijkt, is Francis Peeters zeker geen onbekende. Hij zal ons in het Nederlands rondleiden.  De tuin herbergt een ware schat aan vaste planten (waaronder veel minder gebruikelijke), bijeengebracht in prachtige borders en eilandbedden. Niet te missen.                                                                                                                                        Daarna bezoeken we het park van Edingen, in de zeventiende eeuw in heel Europa beroemd voor zijn tuinen. Sinds de gemeente zo’n 20 jaar geleden eigenaar werd van het park, zijn er heel wat inspanningen gedaan om zowel het park, de tuinen als de vele paviljoenen in hun oude glorie te herstellen.  Bovendien bevat het park een collectietuin van 750 verschillende Dahlia’s, die rond deze tijd volop in bloei zullen staan.

Uitstap met carpooling. Gezien de leden erg verspreid wonen over de streek en  we nodeloos heen en weer rijden willen vermijden, zijn er drie vertrekplaatsen:

- Ternat om 13.20u (parking station),

- Gooik te 13.30 (parking aan het kruispunt De Drie Hamers op de steenweg Asse-Edingen)

- Halle, 13.30u (carpoolparking op het kruispunt van de E 429 en de N 28 naar Nijvel, onmiddellijk na het kruispunt in de richting Nijvel.) We wachten op elkaar op de parking naast de kerk van Hoves, gelegen langs de steenweg Edingen-Soignies (Zinnik).

- Wie dichter bij Hoves dan bij een van de opstapplaatsen woont, kanrechtstreeks naar Hoves gaan. In het laatste geval is er geen carpoolbijdrage verschuldigd.

Kostprijs: 11€ ( carpooling: 3 €, Amoena 5€, Park van Edingen 3 €), te storten op rekening  734-0229585-92 van VVPV-Pajottenland met vermelding van vertrekplaats.

Stel  eventuele inschrijving niet te lang uit: als het bericht eenmaal in het tijdschrift verschenen is, kunnen ook leden van andere regio’s inschrijven (zoals vorig jaar voor het bezoek bij Mark Demesmaeker), en het maximum bedraagt 45 personen.

6 september 2008

Geleid bezoek aan de Museumtuin van Gaasbeek.

Samenkomst aan de ingang van het park (hek) om 15.50u. Het bezoek begint om 16.00u en duurt een kleine twee uur. Het bezoek is gratis, maar inschrijving is noodzakelijk om het aantal deelnemers te kunnen doorgeven! Voor wie de tuin nog niet eerder bezocht heeft is het een must en wie er al eens was zal met plezier terug gaan.  

09:13 Gepost door jos in VVPV-Pajottenland: info | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vvpv |  Facebook |