30-05-08

Penstemons

Door de zachte winters bloeien de penstemons veel vroeger dan voorheen.  Door de vele kleurvariëteiten zijn het echte toppers voor de bloemenborders.  Voor meer info omtrent herkomst, groeiwijze, stekken nemen, ... zie het artikel van 14 februari 2008.

Penstemon-Phygelius 05-08001
De lichtblauwe Penstemon 'Jean Grace' is een opvallende verschijning.  Het is een kleinblijvende penstemon en dusdanig geschikt voor een rotstuin.
Penstemon-Phygelius 05-08004
Nog een vroege bloeier.  Eveneens kleinblijvend en geschikt voor de rotstuin.  Spijtig genoeg ken ik niet zijn correcte naam.
Penstemon-Phygelius 05-08010

Penstemon Grandiflora heeft en dik grijsachtig blad.  De witte bloemen zijn op het uiteinde lichtpaars. 

Penstemon-Phygelius 05-08011
Penstemon Mystica heeft dezelfde kleuren als de Grandiflora maar net in omgekeerde richting.  De bloem is ook veel kleiner en het blad diepgroen.
Penstemon-Phygelius 05-08007

Penstemon 'Rich Ruby' wordt een struik van +/- 80 cm.  Hij vatte dit jaar de bloei een maand vroeger aan dan normaal.  Zoals bij alle andere bloeit hij doorlopend indien men de verwelkte bloemenstengel verwijdert.

Buiten deze soorten beschik ik nog over een achttal andere soorten.  Hier nam de bloei nog geen aanvang.

28-05-08

Phygelius

Phygelius aequalis 'Yellow Trumpet' wordt ook Kaapse fuchsia genoemd.  Even heeft men gedacht met een fuchsia te maken te hebben, maar niets is minder waar.  Toch pogen veredelaars kruisingen met fuchsia's om op deze wijze de leegte van een gele fuchsia op te vullen.  Phygeluis is afkomstig uit de streken rond Kaap de Goede Hoop.  De plant is niet echt winterhard (tot - 4° C) maar de zachte winters van de laatste jaren hebben ons dit doen vergeten.  Ze zorgen er eveneens voor dat de bloeitijd een heel stuk naar voor is geschoven.  Waar deze normaal juli-augustus bloeit, is dit jaar de start reeds gegeven einde mei!  Om deze mooie plant niet kwijt te spelen neem ik ieder jaar einde augustus een paar stekjes.

Penstemon-Phygelius 05-08016
Naast de Yellow Trumpet beschik ik ook nog over de orange-rode Phygelius Capensis.  Deze wordt gemakkelijk 1,20m hoog en heeft de neiging te woekeren. 
Penstemon-Phygelius 05-08018

11:38 Gepost door jos in Beelden uit mijn tuin | Permalink | Commentaren (0) | Tags: phygelius |  Facebook |

25-05-08

Kalmia Latifolia 'Shooting Star'

Deze struik is afkomstig uit het Oostelijke deel van de Verenigde Staten (Louisiana, Florida, Indiana, Maine).  R.A. Jaynes ligt aan de basis van de vele variëteiten binnen de groep 'Kalmia Latifolia'.  Als Nederlandstalige naam gebruikt men 'Lepelboom' maar ook 'Berglaurier'.  Behoort tot de familie der Ericaceae (Heifamilie).  Deze wintergroene struik wenst een behandeling zoals de rhododendron (matig zure grond).  Je mag hem zowel in volle zon als in halfschaduw plaatsen.  In volle zon kleuren de bloemen intenser rozerood.  In halfschaduw gaan ze eerder naar lichtroze tot wit.  Goed om weten is dat alles aan de plant giftig is.  De bloeitijd vangt aan half mei en houdt aan tot binnen juni.  Deze struik is door zijn trage groei een aanrader voor je pottentuin.

IMG_0091

Fruitbomen in de tuin

Ben je op zoek naar goede en bruikbare informatie omtrent verzorging van fruitbomen en bessenstruiken dan kun je deze vinden op:

http://www.houtwal.be

 

07:46 Gepost door jos in Tuinweetjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fruibomen, bessenstruiken |  Facebook |

16-05-08

Combinatie op 3 m²

Binnen een driehoek van ongeveer 3 m² stond in het vroege voorjaar een combinatie van gele krokussen met rode tulpen.  Nu is de driehoek paars gekleurd met een combinatie van akelei, allium en iris.  Zodra deze het beste van zichzelf gegeven hebben zullen 4 struiken hemerocalissen de driehoek van oranje naar geel kleuren.  In het najaar brengen sedum en colchinum een nieuwe schakering.  Je merkt op 3 m² kan echt wel wat!
foto's 15 mei 2008 026
foto's 15 mei 2008 001


 

Rhaphiolepis indica 'Coates Crimson'

De Indiase meidoorn is een groenblijvende struik met sterk geurende bloemen.  Bij kwekers wordt al snel beweerd dat deze plant wintervast is.  De twijfels hieromtrent zijn echter groter dan de zekerheden.  Zelf hou ik hem als terrasplant. Door de trage groei is hij hiervoor zeer geschikt.  Als grond heb ik een mengeling gebruikt van gewone potgrond (1/2) met grond voor rhododendrons (1/2).  Dit omdat licht zure grond de voorkeur geniet.

foto's 15 mei 2008 022

Stekken gebeurt het best aan het eind van de zomer, waarbij van de half-verhoute takjes stekken genomen worden. De stekken worden in de stekgrond gestoken. Gebruik van stekpoeder bevordert de beworteling en gaat de ontwikkeling van schimmels tegen. Nadat de stekken enkele weken op een warme, lichte plaats hebben gestaan en vochtig gehouden zijn, hebben zich de eerste wortels ontwikkeld en kunnen ze opgepot of geplant worden.    

foto's 15 mei 2008 024

12-05-08

Winterharde fuchsia's

Met winterharde fuchsia’s zijn er geen problemen denken we. Deze laten we fijn buiten overwinteren. Dit is echter net iets te positief gedacht. Onder winterharde fuchsia's verstaan we fuchsia's die met een zekere verzorging en bescherming gedurende de winter in de volle grond kunnen blijven staan. Het bekendst zijn de Fuchsia’s magellanica en Fuchsia’s regia.   In het groene Ierland worden ze hier en daar gebruikt als haag.  Ook enkele cultivars, zoals Wilma Versloot, Tom Thumb, Madame Cornelissen, Chillerton Beauty, Corallina zijn mits voldoende bescherming en niet al te strenge vorst enigszins winterhard.

6104
F. Magellanica ricartonii

Het meeste succes op een goede overwintering hebt u wanneer u een minstens één jaar oude plant na half mei buiten uitplant.  Zet de plant net iets dieper dan hij in de pot stond.  Geef in de eerste weken na de uitplant regelmatig water.  Dit omdat de plant dan sneller aanslaat en er zich extra worteltjes vormen op de onderste vertakkingen.  Een stevige wortelkluit geeft een betere kans tot overleving in de winter. In het najaar snoei ik ze niet terug. Wel dek ik de plant tegen vorst met sparrengroen af. Het voordeel van winterharde fuchsia’s is dat er geen winterberging nodig is en ze in het voorjaar ontwikkelen tot zeer bossige struiken met vele uitlopers vanuit de grote wortelkluit.  Eens ze aan het bloeien gaan houdt dit aan tot de eerste nachtvorst.

Nadelig is dat het aantal winterharde cultivars heel beperkt is. De bloei valt over het algemeen wat later dan bij in de kas overwinterde planten en je kunt op die manier geen boompjes overhouden, omdat de bovengrondse delen bij de minste vorst afvriezen.  Bij zachte winters lopen ze uit op alle bovengrondse stengels.  Toch knip ik ze steeds terug tot zo’n halve meter boven de grond.  Dit omdat de struik anders te hoog wordt en bij hevige regen gemakkelijk gaat openvallen.

F. Magellanica 'Alba'
F. Magellanica
F. 'Madame Cornelissen'
Foto zie 
Fuchsia’s verkiezen een lichte en humusrijke grond in de volle zon.  Ze hebben heel wat water nodig maar houden niet van blijvende natte voeten.  Dan verliezen ze gemakkelijk zowel hun blad als hun bloemen.  Bij zware kleigrond zullen ze een heel stuk kleiner blijven en zal de bloei veel minder zijn.  De bloei van de winterharde bellekens start begin juni en houdt aan tot het vriest.
 http://www.wimtimmermans.nl/assortiment/afbeeldingen/