12-05-08

Winterharde fuchsia's

Met winterharde fuchsia’s zijn er geen problemen denken we. Deze laten we fijn buiten overwinteren. Dit is echter net iets te positief gedacht. Onder winterharde fuchsia's verstaan we fuchsia's die met een zekere verzorging en bescherming gedurende de winter in de volle grond kunnen blijven staan. Het bekendst zijn de Fuchsia’s magellanica en Fuchsia’s regia.   In het groene Ierland worden ze hier en daar gebruikt als haag.  Ook enkele cultivars, zoals Wilma Versloot, Tom Thumb, Madame Cornelissen, Chillerton Beauty, Corallina zijn mits voldoende bescherming en niet al te strenge vorst enigszins winterhard.

6104
F. Magellanica ricartonii

Het meeste succes op een goede overwintering hebt u wanneer u een minstens één jaar oude plant na half mei buiten uitplant.  Zet de plant net iets dieper dan hij in de pot stond.  Geef in de eerste weken na de uitplant regelmatig water.  Dit omdat de plant dan sneller aanslaat en er zich extra worteltjes vormen op de onderste vertakkingen.  Een stevige wortelkluit geeft een betere kans tot overleving in de winter. In het najaar snoei ik ze niet terug. Wel dek ik de plant tegen vorst met sparrengroen af. Het voordeel van winterharde fuchsia’s is dat er geen winterberging nodig is en ze in het voorjaar ontwikkelen tot zeer bossige struiken met vele uitlopers vanuit de grote wortelkluit.  Eens ze aan het bloeien gaan houdt dit aan tot de eerste nachtvorst.

Nadelig is dat het aantal winterharde cultivars heel beperkt is. De bloei valt over het algemeen wat later dan bij in de kas overwinterde planten en je kunt op die manier geen boompjes overhouden, omdat de bovengrondse delen bij de minste vorst afvriezen.  Bij zachte winters lopen ze uit op alle bovengrondse stengels.  Toch knip ik ze steeds terug tot zo’n halve meter boven de grond.  Dit omdat de struik anders te hoog wordt en bij hevige regen gemakkelijk gaat openvallen.

F. Magellanica 'Alba'
F. Magellanica
F. 'Madame Cornelissen'
Foto zie 
Fuchsia’s verkiezen een lichte en humusrijke grond in de volle zon.  Ze hebben heel wat water nodig maar houden niet van blijvende natte voeten.  Dan verliezen ze gemakkelijk zowel hun blad als hun bloemen.  Bij zware kleigrond zullen ze een heel stuk kleiner blijven en zal de bloei veel minder zijn.  De bloei van de winterharde bellekens start begin juni en houdt aan tot het vriest.
 http://www.wimtimmermans.nl/assortiment/afbeeldingen/

De commentaren zijn gesloten.