28-04-08

Clematis in conifeer

Reeds jaren siert een clematis montana de 8 meter hoge conifeer met zijn overvloed aan witte bloempjes.  Tijdens de zomer is er nog een tweede speler in het spel.  Dan tooit de conifeer zich met de rood-oranje trompetbloemen van een campsis grandiflora.

IMG_0041

 

13:56 Gepost door jos in Beelden uit mijn tuin | Permalink | Commentaren (1) | Tags: clematis |  Facebook |

Blauw-paarse golf in Hallerbos

Dezer dagen is het Hallerbos, Nijvelsesteenweg te 1500 Halle, meer dan een bezoek waard.   De hellingen onder de beuken- en eikenbomen zijn herschapen in een zee van paars-blauwe hyacinten.  Een impressie geeft je een voorsmaakje van wat je te wachten staat bij je bezoek.  Na de hyacinten komt er een nieuwe witte golf met daslook.

100_0230
100_0217
100_0218
100_0223    

 


 

 

09:12 Gepost door jos in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: hallerbos, hyacinten |  Facebook |

26-04-08

Voorjaarsbeelden uit mijn tuin

De uitbundigheid van de voorjaarsbloeiers is ieder jaar opnieuw verrassend mooi.  Ze laten ons ontwaken uit de (te) lange winterslaap.  Ze vangen het langzaam opgroeien van de zomerborders perfect op.  Met enkele foto's uit mijn stadstuintje wil ik dit even accentueren.

IMG_0042_edited
Bij de inkom van de tuin zorgen de narcissen, viooltjes en een clematis voor de welkom.
IMG_0044
De buxushaag is reeds volop uitgelopen.

IMG_0048
Ook de "Primula auricula's" zijn reeds de bloei gestart.
IMG_0050
IMG_0054
De viooltjes kijken steeds vrolijk naar de camera.
IMG_0058
De paarsblauwe en witte hyacinten stellen het opperbest met mekaar.
IMG_0061
De witte hyacinten stonden er vier jaren geleden spontaan.  Uit zaad heb ik er nu reeds een mooi groepje.
IMG_0064
Mengeling van primula's, tulpen, hyacinten, violieren tussen de opkomende pioenen, hemerocalis, akelei, ...
IMG_0069
De pottenhoek telt nog heel wat slapers. 
Ze kunnen ook niet allemaal tegelijk wakker worden!
IMG_0070
Vroegbloeiende dubbele clematis
IMG_0073
De klimhortensia bereidt zich voor op een intense bloei.
IMG_0031
Ook op de voederplanken blijft er leven. 
Een koppel houtduiven komt zoals vele andere nog dagelijks enkele malen op bezoek.
 

 

19-04-08

Mussentelweekend

Zaterdagmorgen 19 april 2008

Met heimwee denk ik terug aan mijn jeugdjaren.  Het was nog niet verboden om met een klapnet vogels te vangen in de tuin.  Je weet wel, zo'n kader met konijnendraad erop gespannen.  Langs één zijde een stok eronder met een touw tot aan ons kippenhok.  Vader liet oogluikend toe dat zoonlief een greep duiveneten als lokaas gebruikte.  En dan was het stil afwachten ...  Het ging hem niet om de mussen die argeloos onder het kader sprongen.  Het was me te doen om de botvinken, distelvinken, sijsjes, ... Maar ja die mussen waren zo opdringerig.  Soms waren ze met zo'n 30, 40 of nog meer.  Het was echt drummen om er allemaal onder te kunnen.  Meestal waren ze met het beste van het eten al weg voor de andere de kans kregen.  Als dan eindelijk één van mijn doelen zich aanbood werd het spannend.  Je moest de botvink een paar keer van onder het kader laten uitkomen en terugkeren voor je trok.  Dit om een vorm van gewenning aan de omgeving te creëren.  Als je dan prijs had, begon de selectie.  Eerst alle mussen bevrijden want deze stoven wild van de ene naar de andere zijde onder het kader.  De vinken werden stil onder al dat geweld.

Vandaag, 50 jaar later, is het een heel ander verhaal.  Ik ben heel gelukkig een kolonie van zo'n 10 huismussen (waaronder een 4-tal mannentjes) alle dagen op bezoek te krijgen op mijn voederplanken.  Gelukkig omdat ik van sommige mensen hoor dat ze al in geen 10 jaar geen mus meer gezien hebben.  Mijn open volière telt verder een koppel heggenmussen, een koppel botvinken, een koppel merels, een koppel roodborstjes, een koppel koninkjes, een 4-tal meesjes, een groepje van een 6-tal spreeuwen.  Samen met het koppel Turkse tortels en het koppel houtduiven vormen ze mijn dagelijkse bezoekers.

Ze kosten me wat aan eten maar ze betalen me genereus terug door hun aanwezigheid, door hun zoeken naar allerhande insecten op mijn vaste planten, rozen, ...

10:07 Gepost door jos in Vogels in mijn tuin | Permalink | Commentaren (2) | Tags: huismus |  Facebook |

11-04-08

Mussentelweekend

Op zaterdag 19 en zondag 20 april 2008 is het 'mussentelweekend' van de Vogelbescherming Vlaanderen. 

Indien je hieraan wil meewerken vind je alle informatie op www.vogelbescherming.be

De heggenmus komt men minder tegen dan de huismus.

 

09:55 Gepost door jos in Vogels in mijn tuin | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mussen |  Facebook |

08-04-08

Amerikaans-vergeet-mij-nietje

Het Amerikaans-vergeet-mij-nietje met de latijnse naam Omphalodes cappadocica 'Starry Eyes' is een schitterend plantje voor een schaduwhoekje of onder bladverliezende struiken waar nauwelijks zonlicht komt.  De lichtblauwe bloempjes met witte rand zijn in een groepje van een 10-tal plantjes per m² van begin april tot een stuk in mei een verademing in de schaduw.  In feite is het een rotsplantje m.a.w. het voelt zich prima in steenrijke ondergrond, in muurspleetjes, in een alpien tuintje met zonloze koele grond.

 

In tegenstelling met ons tweejarig inheems vergeet-mij-nietje behoort het Amerikaanse tot de vaste planten.  Het is bladverliezend maar goed winterhard.  Het houdt van een vochtige bodem.  Volgroeid en afhankelijk van de ondergrond wordt het 10 tot 20 cm.  De uitgebloeide bloemen en het verdorde blad worden beste verwijderd.

Als naam zet het plantje ons wat op het verkeerde been want het is inheems in Georgië en Noordoost Turkije, westelijk tot Ordu aan de Zwarte zee.