19-04-08

Mussentelweekend

Zaterdagmorgen 19 april 2008

Met heimwee denk ik terug aan mijn jeugdjaren.  Het was nog niet verboden om met een klapnet vogels te vangen in de tuin.  Je weet wel, zo'n kader met konijnendraad erop gespannen.  Langs één zijde een stok eronder met een touw tot aan ons kippenhok.  Vader liet oogluikend toe dat zoonlief een greep duiveneten als lokaas gebruikte.  En dan was het stil afwachten ...  Het ging hem niet om de mussen die argeloos onder het kader sprongen.  Het was me te doen om de botvinken, distelvinken, sijsjes, ... Maar ja die mussen waren zo opdringerig.  Soms waren ze met zo'n 30, 40 of nog meer.  Het was echt drummen om er allemaal onder te kunnen.  Meestal waren ze met het beste van het eten al weg voor de andere de kans kregen.  Als dan eindelijk één van mijn doelen zich aanbood werd het spannend.  Je moest de botvink een paar keer van onder het kader laten uitkomen en terugkeren voor je trok.  Dit om een vorm van gewenning aan de omgeving te creëren.  Als je dan prijs had, begon de selectie.  Eerst alle mussen bevrijden want deze stoven wild van de ene naar de andere zijde onder het kader.  De vinken werden stil onder al dat geweld.

Vandaag, 50 jaar later, is het een heel ander verhaal.  Ik ben heel gelukkig een kolonie van zo'n 10 huismussen (waaronder een 4-tal mannentjes) alle dagen op bezoek te krijgen op mijn voederplanken.  Gelukkig omdat ik van sommige mensen hoor dat ze al in geen 10 jaar geen mus meer gezien hebben.  Mijn open volière telt verder een koppel heggenmussen, een koppel botvinken, een koppel merels, een koppel roodborstjes, een koppel koninkjes, een 4-tal meesjes, een groepje van een 6-tal spreeuwen.  Samen met het koppel Turkse tortels en het koppel houtduiven vormen ze mijn dagelijkse bezoekers.

Ze kosten me wat aan eten maar ze betalen me genereus terug door hun aanwezigheid, door hun zoeken naar allerhande insecten op mijn vaste planten, rozen, ...

10:07 Gepost door jos in Vogels in mijn tuin | Permalink | Commentaren (2) | Tags: huismus |  Facebook |

Commentaren

vertaler/redacteur Ik vertaal momenteel een boek over vogels, in heden en verleden, met alles erop en eraan. Daarbij kwam ik een KLAPHEK tegen. De beschrijving ervan is niet erg duidelijk. Zou u me kunnen helpen? Zal ik u het betreffende stukje mogen opsturen? Bij voorbaat dank!

Gepost door: ed' korlaar | 04-07-08

Sorry, het ging mij natuurlijk om een klapNET, waarmee u in uw jeugd zo veel kattekwaad/vogelkwaad heeft uitgehaald...

Gepost door: ed' korlaar | 04-07-08

De commentaren zijn gesloten.