17-03-08

Hoe clematis planten?

Over het planten van clematis gaan er heel wat verhalen.  Volgende regels zijn zeker van belang:

1) Vraag bij aankoop of je een clematis voor de zon of halfschaduw hebt.

2) Zorg voor een grond met PH (5,5 - 6).  Dit is bij te sturen met zeewierkalk.

3) Maak het plantgat dubbel zo groot als de potmaat van de plant.

4) Grootbloemige clematissen zet je dieper dan hij in pot staat.  Dit is een hulp bij het voorkomen van de vervelende verwelkingsziekte.  Alle andere plant je op gelijke diepte als in de pot.

5) In combinatie met andere klimplanten (bv.: rozen) is wortelscheiding belangrijk.

6) Overdrijf niet met meststoffen.  1 soeplepel clematissenmeststof (anorganische mestkorrels) per jaar volstaat. 

 

 

 

12:51 Gepost door jos in Tuinweetjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: clematis |  Facebook |

16-03-08

Rozen en clematis een perfect huwelijk

Rozen en clematis in combinatie geven een prachtig resultaat, maar aan ieder samengaan is er een maar … 

Zo is het best dat je bij de aanplant aan wortelscheiding doet.  Anders kan het dat je voor de onaangename verrassing komt te staan dat het wortelbestand van de roos deze van de clematis als het ware verstikt of tenminste in de ontwikkeling sterk belemmert.  Deze wortelscheiding kun je met een oude dakpan, een plastiek plaatje, …  Na een drietal jaren kun je deze scheidingsplaat gerust wegnemen.  Beide wortelbestanden zijn op dat ogenblik goede partners geworden. 

Veel succes met je aanplant!

08:14 Gepost door jos in Tuinweetjes | Permalink | Commentaren (2) | Tags: rozen clematis |  Facebook |

13-03-08

Boerenpioen: waar grootvader fier op was!

Grootvaders tuin was een oorlogstuin.  Er was daarin maar weinig plaats voor bloemen.  De groentetuin was levensbelangrijk.  Bij iedere bijeenkomst van de familie was er sowieso een wandeling langs de aardappelen, salade, prei, wortelen, … gepland.  De kaarsrechte lijnen, het stevige groen, … konden me als kind maar matig boeien.  Ik vond het vreemd dat al die grote mensen alleen aandacht hadden voor dat groen en niet voor die kleurrijke tagetes (stinkertjes) en goudsbloemen die er her en der tussen stonden.  Ik had net geleerd over kleurenblindheid en begon te vrezen dat deze afwijking fors toegeslagen had in onze familie.

Geen bloemen was toch wel fout want op het einde van de groentetuin begon de fruitweide.  Beide waren van mekaar gescheiden door een grasweg met langs de ene zijde een rij met een tiental stekelbessen struiken en aan de andere zijde een tiental rode en zwarte bessen.  En het was nu net op de kop van deze rijen dat er prachtige rode bloemen pronkten: pioenen. Mijn grootmoeder had me hun naam geleerd.  Ik mocht er steeds enkele gaan afsnijden voor in de vaas voor dat ze aan het verwelken gingen.

Toen ik jaren later mijn eigen tuintje had gaf ik grootvaders pioenen er een ereplaats.  Ze bloeiden maar veel minder en de bloemen waren veel kleiner dan bij hem.  Was de grootte van de bloemen nostalgie, werkelijkheid of had hij een bijzondere verzorgingstechniek.  Het hem vragen kon ik niet meer.  Maar als ik in gedachten terugging ontdekte ik een aantal belangrijke regels omtrent standplaats en bemesting. 

Op de plaats waar ze stonden had voorheen een schuurtje gestaan.  Bovengronds was alles afgebroken maar ondergronds zat nog heel wat aan bouwresten.  Waar ze stonden waren ze heer en meester.  De buren waren geen belagers en lieten de vlezige wortels hun lustige gang gaan.  Ze kregen net als de naburige bessenstruiken in het najaar een donsdeken van verteerde stalmest.  In  het vroege voorjaar lagen ze dan samen onder een wit kalktapijtje.  Hoe lang ze precies op diezelfde plaats stonden weet ik niet.  Wat ik weet is dat ze er zeker dertig jaar gestaan hebben in de volle zon van ’s morgens tot ’s avonds.  De bessenstruiken en aanpalende fruitweide beschermden hen tegen weer en vooral wind.   

 
Samengevat de vuistregels om prachtige pioenen te hebben: 

1.      Plant ze in goed doorlatende grond.  Indien zware grond vermeng dan met zand of steengruis.  Pioenen haten nattigheid en kunnen trouwens zeer goed tegen droogte.

2.      Plant je pioenen niet te diep.  De groeiknoppen mogen hoogstens met een 4-tal cm aarde bedekt zijn.  Indien je weinig of geen bloemen hebt is dit dikwijls te wijten aan te diep gepland.

3.      Verplant je pioenen uiterst zelden, ze houden er niet van.  Ze kunnen gerust tot 50 jaar op dezelfde plaats blijven staan mits de nodige bemesting.  Na aankoop kan de bloei de eerste jaren wat tegen vallen.  De plant vraagt wat tijd om zich te settelen.

4.      Kies een plaats in de zon.  Pioenen vragen minstens 5 uur zon (licht) per dag.

5.      Plant geen grondbedekkers op hun wortels.

6.      Pioenen kunnen zowel als solitaire plant als in de border.  Laat ze in het laatste geval wel voldoende ruimte.

7.      Zorg voor bescherming tegen wind en dit om te beletten dat de bloemen afbreken. 

8.      Zorg voor een humusrijke bodem en voldoende kalk.  Geef in het voorjaar verteerde stalmest of organische mest uit het tuincentrum.  In het najaar is een handvol beendermeel heilzaam.  Indien je gebruik maakt van kunstmest is de samenstelling NPK 12+10+18 aan te raden.

 

Tijden veranderen  

Sedert een aantal jaren zijn de pioenen aan een revival begonnen.  Een aantal kwekers hebben er hun specialiteit van gemaakt.  Heel wat nieuwe variëteiten bereiken de plantenliefhebbers.  

 

Er zijn twee grote groepen namelijk de boom- en de kruidachtige pioenen.

 

De boompioenen zijn laagblijvende struiken.  Van oorsprong komen ze uit China en Japan.  Paeonia Rockii, met witte bloem waarop een donkerpaarse vlek, is de meest voorkomende.

Paeonia Rockii

De kruidachtige pioenen zijn vaste planten m.a.w. ze sterven ieder jaar bovengronds af en komen in het voorjaar terug.  Grootvaders boerenpioen behoort tot deze groep.  Paeonia Lactiflora of Chinese pioen is de bekendste wilde soort in deze groep.  Ze leverde bekende cultivars als: Sarah Bernhardt, Karl Rosenfield, Duchesse de Nemours.  Door kruisingen ontstonden een aantal hybriden met andere kleuren en /of bloeivormen zoals Red Charm (dubbelbloemig donkerrood) en Flame (enkelbloemig roos).

Sarah Bernhardt

Kruisingen tussen de boompioen en de kruidachtige noemt men de itoh-hybriden naar de veredelaar Toichi Itoh.  De bekendste is Yellow Crown.  Deze kruisingen zijn heel beperkt verkrijgbaar en hierdoor redelijk duur.

 Tijden veranderen maar de vuistregels om prachtige pioenen te bezitten zijn gebleven. 

10:15 Gepost door jos in Tuinartikels Pajottenland | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boerenpioen |  Facebook |

Heermoes: een kruis en een zegen

 Heermoes of equisetum heeft al menig tuinliefhebber tot wanhoop gedreven.  Het doet zijn reputatie als onkruid alle eer aan.  In de volksmond is het beter bekend onder de namen paardenstaart, kattenstaart, akkerpest, … 

 

Een kruis voor wie zijn tuin onkruidvrij wil hebben …

 

Heermoes is haast niet te bestrijden.  Het komt vooral voor op kalium- en fosforarme en droge zandgrond.  Het overwintert door knolletjes op lange diepwortelende wortelstokken.  In de lente verschijnt heermoes bovengronds met sporen op zijn stengels.  Na het verdwijnen van de sporen ontstaan er vertakkingen op de stengels.  Voor de niet plantenliefhebber lijken het plots wat onderkomen jonge sparrenboompjes.

Het uitroeien van heermoes is een geduldoefening.  Inderdaad want de beste oplossing is ze zo diep mogelijk uit te trekken.  Men moet dit zo veelvuldig mogelijk doen.  De plant mag als het ware de kans niet krijgen om aan voedselopbouw te doen.  Door deze handelswijze verzwakt men de wortel en kan men hopen dat na een lange strijd de plant het opgeeft.Onkruidverdelgers hebben meestal alleen vat op het bovengrondse deel van heermoes.  De grote reserves in de wortelstokken zorgen er echter voor dat het bovengrondse zich snel hersteld.  Toedienen van kalium en fosfor is een goede mogelijkheid tot verdelgen maar kan nefast zijn voor andere planten. 

… maar ook een zegen

Heermoes is rijk aan kiezelzuur en dat is nu een zeer goed middel tegen bestrijding van heel wat schimmelziekten.  Het treedt niet verdelgend op maar het verstevigt de celwanden van de planten waardoor ze zich beter kunnen beschermen tegen plagen. 
  • Laat 100 gram verse of 25 gram gedroogde heermoes op een liter water gedurende 24 uur trekken.   Zeef het sopje en zonder aan te lengen kun je het sproeien of nevelen op je planten, liefst ’s morgens bij droog weer.  Het is een zeer goed en goedkoop middel tegen schimmels, witziekte (op bergamot, phlox, …).  Het versterkt de celwand van de planten waardoor ze beter beschermd zijn tegen de plagen.
 

Volksgeloof

 Heermoes heeft de eigenschap dat het zware metalen opneemt.  Daarom verbrandde men in vroegere tijden heermoes in de hoop er goudschilfertjes in te ontdekken.  Bij ontdekking ervan besloot men dan snel dat er een goudader in de  buurt aanwezig was.  Spijtig genoeg heb ik van dit volksgeloof tot op heden nog geen tastbare resultaten kunnen vaststellen, zodat ik allicht meer kans maak op de lotto dan in mijn verbrandingskachel.

09:15 Gepost door jos in Tuinweetjes | Permalink | Commentaren (2) | Tags: paardenstaart, heermoes, akkerpest |  Facebook |

03-03-08

Hoeveel compost mag je gebruiken?

Planten hebben evenzeer als mens en dier voeding nodig.  Een brede gamma aan producten komt aan deze noodzaak tegemoet.  Nog te dikwijls nemen we de gemakkelijkste oplossing namelijk chemische middelen.  Nochtans kan de ‘goede oude tijd’ hier zijn bijdrage leveren.   Ik bedoel de aloude mesthoop en/of de in ere herstelde composthoop leveren waardevolle en goedkope producten.  Blijven we natuurlijk met de vraag zitten ‘Hoeveel mag ik hiervan toedienen?’.  Veel hangt natuurlijk af van je bedoelingen.  Sta je voor een volledige aanleg of heraanleg?  Wil je een bestaand gazon bemesten?  Wil je de moestuin, border, … een mulchlaag bezorgen?  In het volgende overzicht vind je richtgetallen van wat er aan compost kan gegeven worden.

 

Aanleg / heraanleg van tuingrond:

-         op zware, schrale grond: 20 kg / m²

-         op middelmatig vruchtbare grond: 10 kg / m²

-         op vruchtbare grond: 5 kg / m²

 

Moestuin:

 

-         verrijken, bijwerken  van grond: 10 kg / m²

-         jaarlijkse onderhoudsbeurt: 5 kg / m²

 

Bloemenperken, border:

 

-         afdekken van de bodem (1 à 2 cm): 4 kg / m²

 

Fruitbomen, struiken, hagen (als bodemverbetering)

 

-         als bodemverbetering: 5 kg / m²

 

Bestaand gazon:

 

-         fijn laagje op bestaand gazon: 2 kg / m²

11:08 Gepost door jos in Tuinweetjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: composteren |  Facebook |