04-02-08

Primula auricula: verrassende schoonheid

Als we primula zeggen denken we meestal aan de Primula Vulgaris.  Deze stengelloze primula wordt in zijn lokkende kleuren vroeg in het seizoen aangeboden in tuincentra en bloemenmarkten.  Minder komen we Primula Florindae en Primula Veris (de echte sleutelbloem) tegen.  Maar in de ruime familie van primula’s is er een buitenbeentje nl. Primula Auricula of het aurikeltje.  Het neemt nauwelijks plaats in en voelt zich prima onder een overkapping van een tuinhuis of een uit de zon gelegen etagère.

Herkomst

De plant komt voor in de Noordelijke en Zuidelijke Kalkalpen op hoogtes tussen de 1600 en 3400 meter.  Er werden bewijzen van teruggevonden uit de laatste ijstijd in het Tiroler Gschnitztal.  Carolus Clusius, Vlaamse arts botanicus, beschreef de plant al in de zestiende eeuw. 

Soorten en standplaats

IMG_0051IMG_0049
IMG_0053

De aurikeltjes worden ingedeeld in vier groepen:
  • de ‘Alpines’
  • de ‘Borders’ of tuinaurikels
  • de dubbele aurikeltjes
  • de ‘Shows’
IMG_0057

De eerste twee overleven zonder problemen in de rotstuin op voorwaarde dat ze geen ganse dag in de volle zon staan.  De ‘Shows’ zijn delicate plantjes.  Zowel bloemen als blaadjes zijn licht tot zwaar bepoederd.  Het minste vocht op bloem of blad veroorzaakt onherstelbare schade.  Men plaatst ze best onder een overkapping.  Zelf heb ik voor mijn verzameling een aurikeltjes-theater gemaakt op het beschaduwde terras.


IMG_0054
  
  

Grond, water en bemesting

 Aurikeltjes hoeven snel opdrogende grond.  Natte voeten zijn dodend voor deze plantjes.  Daarom leg ik onder in de pot een laagje van 2 cm verbrijzelde potscherven.  Vervolgens maak ik een mengsel van 2/3 turfvrije potgrond en 1/3 rijnzand met kiezeltjes.  Tijdens de zomer geef ik bij zonnig weder om de twee dagen water.  Kaliumhoudende voeding is een aanrader.  Tijdens de winter is de lucht vochtig genoeg en geef ik helemaal niets.  Schrik niet als de blaadjes dan grotendeels verdorren.  Bij de eerste warmte komen de wasachtige blaadjes snel terug.  Bloeien doen ze van eind april tot ver in juni. 

Commentaren

Auricula Van je artikels in het tijdschrft over Auricula's heb ik echt genoten en ze bijgehouden.Ik ben een beginnende verzamelaar en ik heb ook een kleine tuin.En nu heb ik jouw blog ontdekt.

Gepost door: Eliane Morris | 01-11-09

Wij zijn al jaren op zoek naar zaad van de auricula,we hebben ze gezien in de programma's van Gardeners World.
Nu heb ik zaad gekregen van vrienden, die hun kinderen op Guernsey wonen,maar dat blijkt over de datum te zijn,ik heb daar 1 heel klein plantje van ,maar of dat wat gaat worden is een de vraag.
Zaad uit Engeland wordt niet opgestuurd.
Kunnen jullie mij helpen?
Met vr.gr. Henny Buitenkamp

Gepost door: Henny Buitenkamp | 17-01-11

Henny Buitenkamp,

Ik heb een grote verzameling Aurikels en mocht je nog belangstelling voor zaad hebben, laat me dat even weten. Ze bloeien over een paar weken en dan kan ik zaad voor je bewaren.

MVG, Ina ten Hove, Zuidbroek

Gepost door: Ina ten Hove | 02-04-12

Misschien een domme vraag maar ik heb al jaren dit plantje maar nog nooit zaag gezien, wilt U mij dat eens uitleggen.
Bij voorbaat dank
Vrg. M Berfelo

Gepost door: m.Berfelo | 26-04-13

t.a.v. M. Berfelo,

lijkt me stug dat uw plant geen zaad geeft, iedere aurikel krijgt na de bloei een zaadknop. Een klein rond groen bolletje met heel fijn zwart zaad zo begin juli rijp om te oogsten. Mocht het nog niet duidelijk zijn dan maak ik wel een foto t.z.t.

MVG, Ina ten Hove

Gepost door: Ina ten Hove | 26-04-13

Hallo,

stelle fest, dass ich leider gar kein Niederländisch kann. Möchte aber trotzdem schreiben, dass ich Aurikeln auch ganz toll finde und sammle. Und falls Sie tauschen mögen, können Sie sich gerne mal bei mir melden.

Viele Grüße
Marion

Hello,

I am sorry, but I can´t speak a single word Dutch.

What I want to say is that I really love auriculas and collect them. If you are interested in exchanging with me, please get in contact!

Kind regards
Marion

Gepost door: Marion | 18-08-13

Hallo Marion,

Ich bin jedenmal froh wann jemand interessiert ist in Aurikeln und mochtte gerne taushen. Sind Sie vielleicht Marion Weisskopf?


Herzlichen Gruss, Ina ten Hove

Gepost door: Ina ten Hove | 18-08-13

Hallo,
is Ina de Ina ten Hove die in Hall heeft gewoond? Ik wil graag nog wat tuinierservaringen met haar uitwisselen.

vriendelijke groet,
Anton

Gepost door: A. Makkink | 15-02-14

Hoi,

In de winter plaats ik mijn auricula's steeds onder een open afdak. Ze doen dat daar steeds schitterend ... maar deze natte winter (met hoge luchtvochtigheid) heeft er toch voor gezorgd dat er meer uitval vast te stellen is op de plantjes. Dat zal wel herpakken in het voorjaar maar ik vermoed toch een mindere bloei.

MVG

Jos

Gepost door: Walravens Jos | 16-02-14

Mijn vraag is: hoe kan ik het best auricula's zaaien.
Ik heb een maand geleden een poging gedaan, zaaigrond in een bankje 25 zaadjes en 0 komma 0 opkomst.
Gaarne een antwoord, met dank

Robert

Gepost door: Robert Verhaaf | 29-04-14

Dag Robert,

Met het zaaien van Auricula's heb ik geen ervaring. Ik stek ze steeds. Dat doe ik onmiddellijk na de bloei.

Jos

Gepost door: Walravens Jos | 30-04-14

Hallo Robert,

Ik zaai ieder jaar ook aurikelzaad in maand januari. Het zijn koudkiemers en de vorst "moet" er over. Ik zou zeggen laat je zaaibak gewoon met rust in een schaduwhoekje. Wel checken dat slakken de eventuele opkomende zaailingen niet oppeuzelen.
In Engeland potten ze de opgekomen zaailigen op en laten hun zaaibak nog maanden staan, soms duurt het een jaar totdat alles gekiemd is net als Helleboruszaad. Ik ben net terug uit Engeland met mijn planten, ik heb op een Aurikelshow 3 prijzen gewonnen.

@Anton, ik heb niet in Halle gewoond, woon mijn hele leven al in de provincie Groningen.

Groet allemaal, Ina

Po, voor foto's van mijn verzameling kijk op Picasaweb of Flickr.

Gepost door: Ina ten Hove | 30-04-14

In Brugge zit een hele mooie alpenplanten kwekerij met
veel verschillende aurikltjes.

Gepost door: jurgen | 11-05-14

De commentaren zijn gesloten.