15-01-08

Ook in de winter is er kleur voor je tuin!

Velen denken dat er ’s winters in de tuin niets tot weinig te beleven valt.  Stapt eens even binnen bij kwekers en tuincentra en je zult merken dat de kerstroos niet de enige winterplant is. Voor heel wat heesters, vaste planten (erica, helleborus, …), en bolgewassen (sneeuwklokje, winterakoniet, …) valt hun bloeitijd net tijdens de wintermaanden.  Allemaal hebben ze systemen ontwikkeld om de kou ook bloeiend en geurend fier het hoofd te bieden.  Sommige door tijdens de vorst tijdelijk het vocht uit de bloemen te pompen, andere door het suikergehalte in het sap op te voeren en het te laten werken als antivries.

 

We bekijken een variatie aan winterbloeiende heesters


Heel geliefd zijn diverse sneeuwballen, bijv. Viburnum x bodnantense. Deze soort kent sterke cultivars die van herfst tot lente dichtbezet zijn met trossen opvallend geurende bloemen (roze bij ‘Dawn’, donkerroze bij ‘Charles Lamont’). Veel andere sneeuwballen, bijv. Viburnum tinus ‘Eve Price’ bloeien wit en geuren wat subtieler. De naaktbloeiende jasmijn, Jasminum nudiflorum, bloeit geel van december tot april. Plant hem zo dat u hem vanuit huis goed kunt zien.

Jasminum nudiflorum


Toverhazelaars, o.a. Hamamelis x intermedia, verrassen in de herfst al met een prachtige bladkleur. In de winter duiken de met spinachtige bloemen in allerlei tinten op (meestal geel, maar oranje bij ‘Jelena’, wijnrood bij ‘Diane’, bruinrood bij ‘Feuerzauber’ en violetrood bij ‘Lansing’).

Hamamelis x intermedia

Diverse mahoniestruiken steken vanaf februari hun geurende, gele bloeiaren boven het stekelige blad uit, bijv. Mahonia media ‘Charity’, ‘Buckland’ en ‘Winter Sun’.

Mahonia media charity

 De Japanse kers Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ bloeit roze van november tot maart. De identieke ‘Autumnalis’ bloeit wit. Gele kornoelje (Cornus mas) is aan het eind van de winter helemaal overdekt met gele bloempjes (ook goed op de vaas!). Er zijn zelfs winterbloeiende kamperfoelies, bijv. de struikvormige Lonicera x purpusii ‘Winter Beauty’ en de eveneens wit bloeiende Lonicera fragrantissima. Beide geuren verrukkelijk zoet. 

Lonicera x purpusii 'Winter Beauty'

Even heerlijk geuren de gele (met paars hart) klokjesbloemen van de echte winterbloeiers (Chimonanthus praecox), fantastische, langzaam groeiende struiken (tot 2,5 m hoog).

Chimonanthus praecox

Bij goed weer kan ook de staartaar (Stachyurus praecox) al aan het eind van de winter bloeien (tot in april, in diverse gele tinten).

 

Stachyurus preacox 'Rubriflora'
    10 januari 2008Jos Walravens

De commentaren zijn gesloten.