12-01-08

Voederplanken in de tuin


Mijn stadstuintje is amper 3 are groot.  Hiervan ligt er zo'n 2 are achter het huis.  Vanuit mijn bureel heb ik een totaal overzicht op de achtertuin.  Ik vond het daarom een ideale plaats om voederplanken te installeren.  Ze zorgen in winter en zomer voor leven in de tuin.

 

IMG_0136

Om de kans te hebben om te differentiëren in de voeding plaatste ik vier voederplaatsen. 

Achteraan aan het tuinhuis leg ik vooral eten voor lijsters, merels, spreeuwen. 

 IMG_0151


Ik bezorg ze bessen, schillen van appels en peren,  groen-afval, ... en specifiek voer uit de winkel.  Als bezoeker zijn ze wat slordige eters.  M.a.w. ze kunnen nogal wat morsen.  Geen erg want dit komt terecht op het gras.  Daar kunnen ze dan ook hun zoektocht verder zetten zonder zich al te veel te moeten bekommeren over de kattenpopulatie die je in stadstuinen nogal tegenkomt.

 Vooraan in de tuin plaatste ik een hangvoederbakje en een voederplank.  Het hangvoederbakje is vooral bedoeld voor de kleinere vogeltjes zoals: pimpelmeesjes, koninkje, roodborstje, heggemussen, huismussen, groen- en gewone vinken.  De voederplank wordt meestal bezocht door een koppel Turkse tortels, een koppel tamme- en koppel bosduiven.

IMG_0156


Voor de tamme duiven heb ik een apart plaatsje onder de oversteek van de veranda.  Daar zitten ze wat beschut tegen de regen.  Ik kreeg ze ook zo ver dat ze uit mijn hand komen eten.

IMG_0148_edited

Al snel hebben alle bezoekers door waar hun favoriete voeding ligt.  Natuurlijk zijn ze shoppers en bezoeken ze alle voederplanken.  Maar het is toch kenmerkend dat ze iedere morgen beginnen aan hun favoriete plank.  

De verschillende voederplaatsen zorgen ervoor dat iedere groep beter aan zijn trekken komt.  Het afbakenen van hun territorium kan ik op deze manier wat zelf sturen. 

In winkels vind je heel wat modellen, maar een eigen constructie is heel wat beterkoop.  Met wat overschot van tuinhout en enkele schroeven heb je snel een stevige voederplank.

09:38 Gepost door jos in Vogels in mijn tuin | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

reactie op uw site Geachte,

Met het bekijken van uw site heb ik voor mezelf
enkele ideeen opgedaan.
De mensen zouden er geen kwaad mee doen wat liefdevoller met de dieren om te gaan.

mvg gwen

Gepost door: gwen | 03-07-10

De commentaren zijn gesloten.