10-01-08

Herfstaster en Monnikskap: hekkensluiters van de zomer

Herfstasters zetten de tuin in de herfst nog éénmaal in vuur en vlam. Het uitdoven van hun kleuren en het langzame verval van het blad markeren het einde van het tuinseizoen.

 

 

 

De aster heeft haar gevoeligheid voor meeldauw tegen.  Door selectie is dat probleem grotendeels verdwenen.  Het zorgt meteen  voor de terugkeer van de herfstaster meestal in volle tinten blauw, roze en paars.  De herfstaster is tevreden met een plaatsje in de zon of halfschaduw en is niet erg kieskeurig wat de grond betreft.     

Minder courant treffen we in onze tuinen de Aster Linosyris  (Kalkaster) aan.  Deze gele inheemse aster voelt zich perfect in haar sas op vochtige kalkhoudende duingrond.  Het is dus sterk aan te raden een goede portie rijnzand en compost te mengen met onze zware kleigrond!

Aconitum (Monnikskap) zorgt door zijn rijzige groei en zijn prachtige blauw paarse bloei voor een accent in de najaarsborder.  Deze vaste plant dankt zijn Nederlandse naam aan de vorm van de bloem. Deze lijkt op een middeleeuwse

 monnikskap

 

De Aconitum heeft een vrij lugubere geschiedenis. Het sap van de plant werd vroeger gebruikt om de gifbeker te vullen. Deze was echter voorbehouden aan de rijke en vooraanstaande burgers en edelen bij een veroordeling tot de doodstraf. De gewone burgers kregen een beker met sap uit Scheerling (een eveneens zeer giftige plant). Het verschil zit erin dat men met gif van de Monnikskap een snellere maar ook wel pijnlijke dood sterft en met gif uit de Scheerling een zeer langzame en pijnlijke dood tegemoet ging. Verschil moest er toch blijven, zelfs tot in de dood. Als het gewas in de tuin wordt gehouden is het dus aan te raden om kleine kinderen uit de buurt te houden. De bladeren, bloemen en wortelstokken zijn allemaal giftig.De plant  gedijt op alle soorten gronden maar verkiest een goed doorlatende. Kenmerk is vooral een trage aangroei.  Het vergt wat geduld vooraleer men er een behoorlijke plant van heeft. Seizoentip: groenblijvende bomen, struiken, hagen kunnen vanaf nu tot einde november aangeplant en/of verplant worden.  Bij het verplanten van grotere bomen/struiken is het best een deel van de takken weg te nemen.  Hierdoor hoeft de plant geen reserves aan te spreken om het verplanten te overleven.

20 september 2007Jos Walravens

De commentaren zijn gesloten.