10-01-08

Een rotstuin brengt de alpenbloemen in je tuin

De rotstuin kan worden toegepast in elke tuin, groot of klein , zelfs op het terras kan men een mini rotstuin maken in een bloembak of schaal. Hoogteverschillen zijn noodzakelijk in je rotstuin omdat ze vooral in natte periodes planten droge wortels bezorgen.  Tegelijkertijd maken ze de rotstuin geschikt om watervallen en beekjes te maken, die uitmonden in een vijver. Veel rotsplantjes verkiezen hun specifieke standplaats, droog of nat, zonnig of schaduwrijk, tegen wind en koude beschut,... en de meeste zijn daar zeer gevoelig voor.

 Plaats van de rotstuin?De meeste rotsplanten vinden het heerlijk om te bakken in de zon. Maar er zijn ook enkele soorten die schaduw kunnen verdragen, zolang dat maar geen schaduw van overhangende takken is. In een omgeving met bomen kunt u beter iets anders aanleggen dan een rotstuin.  Geef de planten indien mogelijk beschutting tegen de noorden- en oostenwind.   

De aanleg?

Een goede afwatering is een noodzaak.  Hiervoor zorg je door eerst een laag puin aan te brengen.  Vervolgens breng je grond aan vermengd met heel wat rijn- of breekzand.  Daarna komen de stenen.  Plaats ze in lagen zoals in de natuur te beginnen van onderaan.  Zorg ervoor dat er voldoende verticale spleten aanwezig zijn.  Om te voorkomen dat de grond uit de spleet wegspoelt, zet u boven zo'n rotsspleet een stuk steen . Vul de spleten en tussenruimten op met turfmolm gemengd met gebroken puin, eifeliet-lava of split.  Gebruik geen tuinturf want eens deze uitgedroogd is hij nog moeilijk vochtig te krijgen.  Er zijn planten die graag verticaal groeien, zoals: Physoplexis, Lewisia, Haberlea, Ramonda.  Ook een aantal andere planten kunt u in spleten kwijt, bijvoorbeeld Erigeron karvinskianum, Aubrieta deltoidea, Saponaria ocymoides, Sedum acre en Silene maritima.  Deze planten plant u al tijdens de aanleg. 

Welke steensoorten?

Tufsteen is de steensoort bij uitstek voor de rotstuin. Zoek wel een goede kwaliteit, want te zachte tufsteen valt gemakkelijk uit elkaar. Tufsteen is geschikt zowel voor kalkminnende als zuurminnende planten.  Aanvankelijk is tufsteen een beetje gelig, maar het wordt al snel wat grijzig.  Doordat de structuur ervan erg grillig is, kunt u er een heel natuurlijk geheel mee creëren. U kunt rotsplanten rechtstreeks in de steen zetten door er gaten in te boren.  Andere planten zaaien zich er gemakkelijk in uit.  Naast tufsteen kun je lavasteen en/of vulkaansteen verwerken.  Door hun poreusheid en gaten zijn ze heel geschikt voor rotsplanten.   Maaskeien zijn niet geschikt voor je rotstuin omdat ze geen vocht opnemen.  Voor het afboorden van een waterpartij zijn ze ideaal. 

De beplanting?

Planten in containers kunt u het hele jaar door planten, behalve als er sneeuw ligt.  Voor planten die op de kwekerij in de volle grond staan, is het beter dat u zich echt houdt aan de gebruikelijke planttijden. Als u gewoon in de herfst en de lente plant, is de kans op uitdroging veel kleiner.  Bladverliezende heesters en bomen plant u vanaf de tijd dat ze hun blad hebben laten vallen tot aan de tijd dat de vorst echt inzet.  Groenblijvende heesters plant u in april of september.  Poot voorjaarsbloeiende bollen in het najaar en najaarsbloeiende bollen in het voorjaar.  Geef kruidachtige rotsplanten de kans nog voor de winter aan te slaan.  

Rotsplanteninfo?

http://home.scarlet.be/vl.rotsplantenver/http://www.alpenplanten.be/ http://www.bouman102.nl/rotstuinplanten_uit_heel_de_wereld.htm  08 november 2007Jos Walravens

 

De commentaren zijn gesloten.