10-01-08

Echinacea (zonnehoed): een borderplant met ruime mogelijkheden

Echinacea is een winterharde vaste plant die zijn bloei start als heel wat vaste planten in de border over hun hoogtepunt heen zijn. De geslachtsnaam 'Echinacea' is afgeleid van het Griekse echinos, 'zeeëgel'. De reden voor die benaming is te vinden in de prikkende schubben van de gedroogde zaadhoofdjes van de plant. Ze zorgen voor een decoratief pluspunt tijdens de wintermaanden en zijn eveneens welkom bij het bloemschikken. Naast de grote waarde als sierplant worden aan echinacea verregaande medicinale eigenschappen toebediend.

 

Echinacea komt uit het oosten van Noord-Amerika. Het geslacht telt negen soorten en behoort tot de familie Asteraceae. De drie meest voorkomende in onze tuinen zijn: E. purpurea, E. angustifolia en E. pallida. De basiskleur is purper, maar we vinden al heel wat andere veredelde variëteiten in de betere tuincentra zoals:
· Jade: wit met een groen oog
· Magnus: rood
· Pica Bella: fijnstralige donkerroze bloei
· Paradox: geel
· Sunset:oranje roze
Standplaats
De Nederlandse naam ‘zonnehoed’ verraadt de voorkeur voor een zonnige standplaats. Echinacea heeft een voorkeur voor een rijke doch goed doorlatende grond. Het is een kalkminnende plant. Plaats hem eens in combinatie met helianthus (zonnebloem), solidago (guldenroede) en phlox.
Vermeerderen:
Echinacea kan door middel van scheuren in het voor- of najaar worden vermeerderd. Of door wortelstekken in het najaar.
Medicinaal gebruik
Echinacea wordt al zeer lang gebruikt, en met bewezen effect, om infecties te behandelen en te voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat Echinacea effectief is bij griep, verkoudheid, infecties van ademhalingswegen en urinewegen en andere infecties. Hierbij speelt zowel een rechtstreeks effect op het infectieus agens als een stimulering van het immuunsysteem een rol. Dit geldt ook voor het gebruik bij wondbehandeling. Als medicijn wordt het kruid veel gebruikt in de fytotherapie (kruidengeneeskunde) en homeopathie (alternatieve geneeskunde), bijvoorbeeld in het door Alfred Vogel bekend geworden product ‘Echinaforce’.
Hoewel Echinacea gewoonlijk beschouwd wordt als een veilig kruid, is voorzichtigheid echt wel geboden in een aantal omstandigheden waarin de immuniteit onderdrukt of anderszins aangetast is. We denken dan aan patiënten wier immuniteit ‘kunstmatig’ onderdrukt wordt, bijvoorbeeld na een transplantatie. Anderzijds gaat het om mensen die een auto-immuunziekte hebben, zoals bijvoorbeeld Lupus en sommige schildklieraandoeningen (ziekte van Hashimoto). Ook mensen die allergisch zijn voor (andere) composieten, moeten wat voorzichtigheid in acht nemen bij het gebruik van Echinacea, omdat soms een kruisallergie optreedt.
Seizoentip:
Augustus is de maand om stekken te nemen van uw kuipplanten: pelargoniums, fuchsia's (bellenkensplanten), penstemons, ... Neem krachtige kopstekken van ± 10 cm en verwijder de bloemen en de onderste bladeren. Snij de stek onderaan net onder een bladknoop schuin af. Maak gebruik van kleine stekpotjes om het inwortelen te versnellen.

23 augustus 2007
Jos Walravens

13:51 Gepost door jos in Tuinartikels Pajottenland | Permalink | Commentaren (0) | Tags: echinacea |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.