09-01-08

Creatief met bloembollen

 

Creatief met bloembollen

       

                Sneeuwklokje                                      Grote sneeuwroem            Allium

               (Galanthus nivalis)                                        (Scilla siehei)

Bloembollen zijn de ideale duo-spelers in de vaste plantenborder.  Ze maken van de kale plekken in de voorjaarsborder een rijk kleurenpallet en nemen de rol over in de najaarsborder.  Door ze oordeelkundig te combineren zorg je ervoor dat het noodzakelijke afsterven van hun loof onopgemerkt kan verlopen.  Je kunt ze ook rustig op hun plaats laten hetgeen het vervelende stuksteken oplost.

 

Winterakoniet (Eranthis hyemalis)

Wilt u de bloeitijd van de bollen spreiden, dan is dit bloeitijdenlijstje een handig hulpmiddel. Het is maar een summiere opsomming, want de keuze is vele malen groter.

  • Januari: sneeuwklokjes, winterakonieten
  • Februari: krokussen, iris reticulata
  • Maart: narcissen, sterhyacinten, sneeuwroem
  • April: kievitsbloemen, narcissen, blauwe druifjes
  • April-Mei: tulpen, boshyacinten
  • Mei-Juni: sieruien (Allium), cammassias
  • September-Oktober-November: herfsttijlloos, Nerine bowdenii

 

Plant bijvoorbeeld eens sneeuwklokjes, sneeuwroem, winterakonieten en blauwe druifjes tussen hosta's en/of brunnera's. Het blad van deze vaste planten is in de wintermaanden verdwenen en op die plek verschijnt eerst het kruid en vervolgens de lieflijke bloempjes van de knollen. Als die zijn uitgebloeid, komen de eerste blaadjes van de hosta's en brunnera's te voorschijn.  Ze onttrekken het lelijk afstervende loof van de bloembollen aan je zicht.  Op dezelfde wijze zijn tulpen, alliums, herfsttijlozen en nerine bowdenii perfect te combineren met hemerocallis (daglelies), phloxsen en momarda's.

Bij het planten van bloembollen hou je best rekening met een plantdiepte die in principe gelijk is aan tweemaal de dikte van de bol.  Door ze dieper te planten vertraag je de groei en meteen de bloei.  Je narcissen en tulpen op verschillende diepten planten zorgt ervoor dat ze niet tegelijkertijd knipklaar zijn voor de vaas.  Te diep (meer dan 5 maal de dikte van de bol) is ook uit den boze.  De plant zal wel boven geraken maar dit meestal ten koste van de bloei m.a.w. geen of veel kleinere bloemen.

Over het algemeen schuwen bloembollen zware vochtige gronden.  Werk er daarom rijnzand tussen om dit heuvel te verhelpen.  Dit zal trouwens ook hun standplaatsgenoten, de vaste planten, ten goede komen.

De ideale planttijd is in oktober omdat dan inworteling gemakkelijk kan gebeuren.  Later, vóór de eerste vorst, kan ook nog. 

Zorg dus nu voor een spetterend voorjaar!

 

Seizoentip:

Plant of verplant je bladhoudende struiken, hagen in oktober dan kan herinworteling nog!

 

18 oktober 2007

Jos Walravens

De commentaren zijn gesloten.